Waarom je bij Black Friday aanbiedingen ook naar de duurzaamheid moet kijken

Jerrel

Black Friday staat bekend om zijn knallende kortingen, massale drukte in winkels en talloze online deals. Tegelijkertijd zijn steeds meer mensen zich bewust van de milieu impact op overconsumptie. Combineer die twee en je hoort steeds vaker de vraag: past Black Friday nog wel in een tijd waar de focus steeds meer op duurzaamheid komt te liggen? 

Duurzaamheid is tegenwoordig een vrij brede term die bedrijven steeds vaker gebruiken zonder goed uit te leggen waarom. In plaats van naar het bedrijf te luisteren, kun je ook naar het product en de eigenschappen kijken om zelf te bepalen of het ene product duurzamer is dan de ander. Ook bij een event zoals Black Friday, waar alles om kortingen lijkt te draaien, kun je zo een verantwoorde keuze maken. In deze blogpost bespreek ik vier punten waar je op kunt letten!

1. Let op de energieklasse 

Bij veel producten, vooral elektronica en huishoudelijke apparaten, staat een energieklasse aangegeven. Deze classificatie geeft inzicht in hoe energie-efficiënt het product is en is opgesteld door de Europese Unie. Een apparaat met energieklasse A is het meest energiezuinig, terwijl een apparaat met energieklasse G het minst energiezuinig is. Hoe dichter bij de A, hoe zuiniger het apparaat is en hoe minder je op jaarbasis aan energiekosten betaalt. Het is dus verstandig om tijdens Black Friday-aanbiedingen ook naar de energieklasse te kijken, want een goedkopere koelkast met een lagere energieklasse kan je op de lange termijn meer kosten vanwege een hoger energieverbruik.

2. Koop een kwalitatief merk

Met Black Friday zien we ook ieder jaar dat de hoogste kortingen gegeven worden door de minst bekende merken. Hoewel het verleidelijk is om blind op kortingen af te gaan, is het belangrijk om juist met Black Friday te kijken naar kwalitatieve merken die een jarenlange reputatie hebben opgebouwd. AEG is bijvoorbeeld een merk in huishoudelijke apparaten dat al sinds 1887 bestaat. Veel producten zoals wasmachines, ovens en stofzuigers worden door consumenten jaar in jaar uit goed beoordeeld. Ook een onafhankelijke partij zoals Consumentenbond kent regelmatig awards uit de aan de producten van dit merk. Neem dit soort elementen ook mee om te beslissen of je een product van een goed merk koopt, waardoor je product langer mee gaat en duurzaamheid zich ook terugbetaald. Benieuwd geworden naar AEG? Bekijk dan vanaf 13 november de Black Friday deals van AEG.

3. Kijk naar duurzame materialen

Een fabrikant moet in het designproces vele keuzes maken over welke materialen wel en niet gebruikt worden. Vaak zijn hele goedkopere materialen zijn niet heel duurzaam. Duurzame materialen zijn vaak duurder of zien er minder mooi uit (al wordt dit steeds beter). Daarom zie je steeds meer producten ook de markt die een mix bieden van duurzame en traditionele materialen. Zo gebruikt AEG bij het maken van stofzuigers al minimaal 55% gerecycled plastic, en sommige modellen bestaan zelfs uit 75% gebruikt plastic (zoals de AEG VX82-1-ECO). Of je nu elektronica, beddengoed of speelgoed koopt: voor het maken van een duurzame keuze is het belangrijk naar de materialen te kijken waaruit het product bestaat.

 4. Nieuw of refurbished

Refurbished producten zijn gebruikte producten die zijn gecontroleerd, gereviseerd en, indien nodig, voorzien van nieuwe onderdelen. Door te kiezen voor refurbished in plaats van nieuw, help je het milieu door de vraag naar nieuwe productie te verminderen en draag je bij aan een circulaire economie. Veel duurzamer kan dus bijna niet. We zien tegenwoordig dat ook steeds meer refurbished partijen zich melden voor Black Friday, waardoor refurbished producten nog aantrekkelijker worden.